Jakie są główne różnice między weganami, wegetarianami i fleksitarianami?

W ostatnich latach w odniesieniu do żywności można było usłyszeć takie określenia, jak weganin czy wegetarianin. Mimo to wiele osób ma problemy z ich rozróżnieniem i uważa, że oznaczają to samo.

Weganizm, wegetarianizm, fleksitarianizm – podstawowe różnice

Jest to sposób odżywiania się, w którym preferuje się warzywa i owoce, a także podnosi świadomość w zakresie ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.

Czym jest weganizm?

Jest to sposób życia, w którym ludzie jedzą tylko warzywa. Poza tym, że nie jedzą mięsa, nie jedzą też jaj ani nabiału. Jest to prawdziwy styl życia, który staje się coraz bardziej popularny.

Weganie odrzucają znęcanie się nad zwierzętami i unikają noszenia ubrań wykonanych z futer lub innych produktów, które zostały wyprodukowane chemicznie lub przemysłowo. Weganie zawsze mają świadomość ekologiczną i walczą o wszystko, co chroni planetę przed złymi działaniami człowieka.

Wegetarianie – kim są i co jedzą?

Wegetarianie opierają swoją dietę na pokarmach roślinnych, takich jak warzywa i owoce, ale jedzą także jaja i produkty mleczne. W obrębie diety wegetariańskiej można wyróżnić kilka podklas lub podgrup. Istnieją zatem „ovo-wegetarianie”, którzy wykluczają jaja ze swojej diety, oraz laktowegetarianie, którzy eliminują wszystkie produkty mleczne. W wielu przypadkach bycie wegetarianinem jest pierwszym krokiem do zostania weganinem i całkowitego wykluczenia pokarmów pochodzenia zwierzęcego z diety.

Co jedzą fleksitarianie?

W tym przypadku osoby stosujące ten rodzaj diety są o wiele bardziej elastyczne, jeśli chodzi o odżywianie. Zazwyczaj stosują dietę wegetariańską, choć czasami mogą jeść mięso lub ryby. Są to osoby, które preferują wszystko, co jest związane z żywnością roślinną, ale mogą jeść ryby lub niektóre owoce morza.

Podobnie jak w przypadku wegetarian, fleksitarianie zwykle zaczynają od tego typu diety, a z biegiem lat przechodzą na dietę wegetariańską i w końcu stają się weganami. W ostatnich czasach coraz większą popularnością cieszą się fleksitarianie. Wiele osób przedkłada warzywa nad pokarmy pochodzenia zwierzęcego, choć nie wyklucza ich ze swojej diety. Czy te diety są bezpieczne i zdrowe?

Jeszcze kilka lat temu uważano, że żadna dieta nie powinna eliminować spożycia mięsa ze względu na dużą ilość składników odżywczych, których dostarcza ono organizmowi

Zwolennicy takich diet twierdzą jednak, że są one nie tylko zdrowe, ale i pełnowartościowe. Jedynym składnikiem odżywczym, którego brakuje, jest witamina B12, i to właśnie ona jest przyczyną kontrowersji wokół tego typu diet. Witamina ta jest obecna tylko w mięsie, produktach mlecznych i jajach.

Więcej wpisów dotyczących zdrowego stylu życia i odpowiedniego odżywiania, znajdziesz w serwisie https://www.naswiecie.pl/.

Dlatego jej niedobór może prowadzić do anemii. Przeciwnicy tego typu diet zarzucają im brak tej witaminy, która jest tak niezbędna i ważna dla zdrowia. Aby tego uniknąć, zwolennicy takich diet sięgają po suplementy, które uzupełniają niedobór witaminy B12. Eksperci ds. żywienia zdecydowanie odradzają zmuszanie dzieci do stosowania takich diet.