Przepis na wegański ryż curry z cukinią i warzywami

Ryż curry z cukinią to potrawa wegańska o wyjątkowym aromacie.

Jest ona nie tylko smaczna, ale również bardzo sycące, a dodatkowo dzięki dużej ilości składników jest świetnym uzupełnieniem diety bezmięsnej.

Jak przygotować szybkie danie wegańskie ryż curry z cukinią i warzywami?

Pełna smaku i aromatyczna potrawa to idealne danie na każdą porę roku. Można przyrządzić ją na wiele sposobów w zależności od kompozycji przypraw. Jakich składników użyć?

Składniki na ryż curry z cukinią i warzywami:

  • ryż brązowy – 300 dag
  • połowa cukinii
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka zielonego groszku
  • marchewka
  • dwie małe cebule
  • cztery ząbki czosnku
  • pieprz czarny (świeżo mielony)
  • sól
  • przyprawa curry – dwie łyżeczki
  • suszona papryka chili – opcjonalnie
  • bazylia
  • oliwa z oliwek – pięć łyżek
  • papryka czerwona i żółta
  • bakłażan
  • dwie szklanki bulionu

Ryż curry z cukinią i warzywami – sposób przygotowania:

Najpierw należy namoczyć ryż na kilka godzin, a po tym czasie odlać wodę. Następnie do głębokiego rondla wlewamy bulion oraz pół łyżeczki przyprawy curry. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy ryż. W międzyczasie obieramy i myjemy marchewkę, cebulę, czosnek, bakłażan oraz cukinię.

Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż mieszamy, dodajemy warzywa, sól i przyprawy aż do odparowania bulionu. Na osobnej patelni smażymy na rozgrzanej oliwie jeszcze pół cukinii pokrojonej w kostkę. Solimy. Kiedy warzywa się zarumienią do garnka z ryżem dodajemy również odsączoną kukurydzę, oraz groszek.

Całość jeszcze raz doprawiamy i dokładnie mieszamy. Potrawę najlepiej podawać na ciepło ze świeżą surówką z marchwi lub czerwonej kapusty. Przekonaj się, że warto spróbować diety wegańskiej.  Smacznego!