Typowe potrawy kuchni marokańskiej

Marokańskie jedzenie jest przepyszne. I nie ma czego pozazdrościć kuchniom innych krajów śródziemnomorskich, zarówno w Afryce, jak i w Europie.  Główna różnica, oprócz obowiązkowego braku produktów wieprzowych, polega na mądrym wykorzystaniu przez marokańskich kucharzy przypraw i wszelkiego rodzaju przypraw. Oto kilka najbardziej reprezentatywnych potraw marokańskiej gastronomii.

Tajines: marokański gulasz

Warzywa gotuje się z mięsem (kurczakiem, jagnięciną lub wołowiną) lub rybą na wolnym ogniu przez wiele godzin (gulasz) w glinianym naczyniu z wydłużoną stożkową pokrywką. Są to marokańskie tajiny (lub tagine). Jest to danie wspólne z resztą krajów Maghrebu i bez wątpienia dobre podsumowanie esencji typowych marokańskich potraw. Tutaj znajdziesz przepis na tajines z wołowiną. Naczynie, w którym gotuje się potrawa, jest prawdziwym wyczynem techniki kulinarnej, ponieważ wymaga bardzo mało energii, zapobiega wydostawaniu się pary z samego gotowania (i esencji samej potrawy), a ponadto po zdjęciu z ognia długo utrzymuje temperaturę potrawy.

Chleb Khbuz

Główną cechą marokańskiego chleba (lub chleba khbuz) jest to, że jest on płaski i piecze się przy ściankach pieca. Dzięki temu powstaje produkt o znacznie mniejszym miękiszu niż chleby w stylu europejskim. Pasuje do wszystkich rodzajów posiłków, ale w rzeczywistości jest tak pyszny, że wiele osób je tę typową marokańską potrawę bez żadnego dodatku.

Harira, marokańska zupa

Harira jest zasadniczo zupą sporządzoną z gotującego się wywaru z warzyw, różnych mięs i nasion roślin strączkowych. Aby uczynić ją jednym z najpopularniejszych dań kuchni marokańskiej, dodaje się do niej pomidora oraz aromatyczne zioła, takie jak mięta i kolendra.  Ze względu na wysoką wartość odżywczą, harira jest uważana za idealne danie na przerwanie postu po Ramadanie. Jednak tak naprawdę w marokańskich restauracjach podaje się to danie o każdej porze roku.

Méchoui

Sama nazwa méchoui, która oznacza pieczenie na ogniu, odnosi się do tego sposobu przyrządzania jagnięciny lub baraniny. Mięso umieszcza się zwykle na patyku i powoli piecze nad węglme. Jest to potrawa często spotykana na uroczystościach rodzinnych w całym Maghrebie.

Hummus z ciecierzycy

Hummusu nie trzeba przedstawiać, stał się nie tylko jedną z najbardziej reprezentatywnych potraw typowo marokańskich, ale także kuchni śródziemnomorskiej i międzynarodowej.

Ten zimny przecier z puree z ciecierzycy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i nasionami sezamu ma warianty zależne od regionu kraju, w którym jest robiony. Wśród nich najsmaczniejsza jest ta, w której ciecierzycę zastępuje się pieczonym bakłażanem. Jest ona wtedy znana jako baba ganuch.