Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska to jedna z najbardziej rozbudowanych kuchni świata. Wiąże ze sobą prostotę przegotowywanych potraw jak i ich unikatowość w świecie kulinarnym. Najpopularniejszym daniem Meksyku są tacos, które składają się z dość małej tortilli z mąki kukurydzianej, mięsa i dodatków, którymi może być guacamole (pasta z awokado), cebula, kolendra, czy różne rodzaje salsy, tj. pikantnego sosu. Bardzo charakterystyczną cechą tej kuchni jest duża swoboda w komponowaniu i przyprawianiu swojego jedzenia. Na tacos się nie kończy. Innymi wybitnymi potrawami tego latynoskiego kraju są pozole (coś jak pikantny rosół z dużą ilością świeżych warzyw), mole (lekko pikantny sos czekoladowy, świetnie pasujący do mięs), czy frijoles, czyli pasta z fasoli. Dania, które możemy zjeść w Meksyku różnią się od siebie w zależności od rejonu i stanu. Przykładem mogą być burritos, które są dość popularne na północy, lub gorditas, które są sławą centrum i południa. Jednym z najciekawszych aspektów kuchni meksykańskiej jest różnorakość kukurydzy, a co za tym idzie rodzaje również i mąki kukurydzianej. Dzięki temu, można tworzyć różnokolorowe tortille różniące się od siebie nieco smakiem, jak chociażby zielone, niebieskie, czarne, różowe, czy pomarańczowe. Kuchnia Meksyku jest naprawdę niesamowita, pełna w wartości odżywcze i niesamowity, unikatowy smak. Gorąco zachęcam do jej spróbowania.
Kuchnia meksykańska w połączeniu z tequilą to przepis na doskonałą ucztę kulinarną. Naprawdę różnorodny wybór potraw