Wegańskie danie z ryżu w słodkim wydaniu

Kuchnia wegańska mylnie i przede wszystkim błędnie kojarzona jest często z brakiem urozmaicenia, jeśli chodzi o domowe menu. Nie wiadomo dlaczego wiele osób uważa, że dieta roślinna jest ograniczona ilością przepisów kulinarnych. To oczywiście prawdą nie jest, bo wszystko zależy tylko i wyłącznie od zaangażowania w przygotowanie posiłków. Wśród osób na diecie tradycyjnej zarówno jak i wśród wegan istnieje ta sama zasada, która brzmi: "jaki pan, taki kram". Jeśli chcemy by nasza kuchnia była urozmaicona to z pewnością taka będzie.
Prostym przepisem na szybkie, słodkie danie lub przekąskę jest ryż z owocami.

„Poznańska pyra”

Ryż należy ugotować zgodnie z przepisem podanym przez producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, nałożyć odpowiednią ilość na talerz, a na górę dodać owoce które lubimy i które akurat mamy pod ręką. Owoce ze słoików sprawdzają się znakomicie. Mandarynki, brzoskwinie, ananas tak naprawdę nie ma w doborze owoców żadnych ograniczeń. Całość możemy posypać niewielką ilością cukru, a w wydaniu specjalnym polewamy całość rzadkim budyniem waniliowym lub czekoladowym. Weganie również mogą korzystać z tej opcji, gdyż budyń w wydaniu wegańskim jest łatwy i prosty w przygotowaniu. A jeśli nie chcemy tracić czasu na gotowanie budyniu, możemy skorzystać z kupnego. One również są łatwo dostępne jako wegańskie desery. Jeśli chodzi o ilość i proporcje produktów, to jest to sprawa indywidualna. Ryż możemy podawać na ciepło lub na zimno. W obu wersjach smakuje znakomicie.