Kilka wiosenno-letnich wegańskich przepisów

Wiosna wisi w powietrzu (wreszcie) i cieszymy się, że możemy tworzyć pyszne wegańskie przepisy ze świeżych sezonowych produktów.

Oto kilka przepisów, które zainspirują Cię do sezonowego jedzenia

Wiosna musi być jedną z naszych ulubionych pór roku. Po długiej zimie widok kwitnących żonkili i różowych kwiatów na drzewach jest natychmiastowym tonikiem. Oprócz świeżych kwiatów wiosna to pyszne owoce i warzywa na wyciągnięcie ręki. Jedzenie z porami roku to świetny sposób na zapewnienie, że składniki są świeże i pełne składników odżywczych. Ponadto jedzenie sezonowe może pomóc w walce z kryzysem klimatycznym, a także wesprzeć lokalnych hodowców.

Jakie owoce i warzywa są w sezonie wiosenno/letnim w Wielkiej Brytanii?

W Wielkiej Brytanii mamy szczęście, że przez cały rok możemy produkować różne owoce i warzywa.W miesiącach zimowych możemy zbierać pyszne warzywa korzeniowe, takie jak buraki, marchewki, gruszki i wiele innych .Natomiast w miesiącach letnich możemy cieszyć się ogromnym wyborem m.in. bakłażana, maliny, kopru włoskiego, szpiku. Przez całą wiosnę możemy cieszyć się ostatnimi zimowymi produktami i po raz pierwszy zasmakować tego, co nadejdzie w miesiącach letnich. Ponadto produkty, takie jak karczochy, szparagi i rabarbar, osiągają szczyt w okresie od marca do maja.

Wegańskie przepisy na wiosnę i lato

Łatwy karczoch PithivierKarczoch to tak wszechstronny składnik. Jego miękka, łuszcząca się konsystencja nadaje się do różnych potraw, w tym do tego Easy Pithivier. Pithivier to okrągłe, zamknięte ciasto, które pochodzi z Francji i zwykle jest dostarczane ze słodkim nadzieniem. Jednak ten pikantny dodatek wypełniony karczochami i suszonymi pomidorami jest natychmiastowym hitem. Podawaj na lunch ze świeżą sałatką na kawałek nieba.
Quiche z pieczonym koprem włoskim i brokułami. Zbliżające się jaśniejsze dni oznacza tylko jedno – wegańskie quiche! Quiche to nasz wybór na pikniki i lunche w miesiącach wiosennych i letnich, zwłaszcza gdy istnieje tak różnorodna gama warzyw, z którymi można się kreatywnie komponować. Ten wegański quiche z pieczonym koprem włoskim i brokułami polany wegańskim sosem beszamelowym jest niesamowity i idealny do spożywania posiłków na świeżym powietrzu.

Przyprawiona, letnia zieleń i wegańska samosa z ziemniakami podawane z sałatką Kachumber

Kto może się oprzeć świeżej, chrupiącej samosy? Na pewno nie możemy! Zwłaszcza gdy są wypełnione pikantnymi ziemniakami i wiosenną zieleniną! Te aromatyczne samosy podawane są z sałatką kachumber, która nadaje potrawie rześki i świeży smak. Ciesz się w porze lunchu lub kolacji, aby poczuć smak jak żaden inny. Sałatka Ziemniaczana Z Cytryną i Ziołami. Gdybyśmy mogli żyć tylko sałatką ziemniaczaną w cieplejszych miesiącach, z pewnością byśmy to zrobili! Zwłaszcza gdy jest ubrana w świeżą cytrynę i zioła. Ta sałatka zastępuje majonez super kremowym dressingiem, który jest łatwy do przygotowania. Podawaj przy grillu lub delektuj się smacznym wegańskim lunchem.
Szybkie wegańskie orzo z burakami i koperkiem. O ile uwielbiamy spędzać godziny w kuchni, gotując wegańską ucztę, czasami szybka wegańska kolacja jest jedyną odpowiedzią. Na pyszną kolację w dni powszednie wybieramy szybkie orzo z burakami i koperkiem. Ten kolorowy posiłek jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale jest pełen składników odżywczych dzięki niedocenianym burakom.

Więcej artykułów o zdrowym odżywianiu znajdziesz w serwisie porcja.pl.