Przepis na wege pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku

Sprawdź interesujący przepis na wegańskie pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku

Jak przygotować wege pulpeciki z bakłażana?

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

2 średnie jajka, 800-825 g bakłażana, 1 średni ząbek czosnku, 100 g bułki tartej +do panierowania, 125 g startego sera parmezan, sól, mielony pieprz czarny, 1 pęczek natki pietruszki, oliwa extra vergine; na krem z pieczonego czosnku – 3 główki czosnku, oliwa, sól, mielony pieprz czarny, po kilka gałązek tymianku i rozmarynu + bazylia do dekoracji.

Przygotowanie – aby przygotować pulpeciki należy:

bakłażany umyć, osuszyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczmy około 59-61 minut czasu. Obieramy ze skóry. Miąższ przekładamy na sitko i przeciskamy za pomocą widelca, aby usunąć nadmiar soku. Powstałą pulpę łączymy z jajkami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy bułkę tartą i ser parmezan, doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym. Na koniec dodajmy posiekaną natkę pietruszki.

Mieszamy do połączenia składników. Masę wyrabiamy dłońmi. Jeżeli będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy w bułce tartej. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę do 170 stopni Celsjusza (temperaturę sprawdzamy za pomocą termometru kuchennego). Wkładamy pulpeciki i smażymy do momentu, aż zrumienią się z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Aby przygotować krem z czosnku należy: główki czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, w całości kładziemy na blasze. Doprawiamy solą, mielonym pieprzem czarnym, skrapiamy oliwą i dodajemy kilka listków ziół (tymianek, rozmaryn). Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 44-47 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza (ząbki czosnku powinny być miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie za pomocą widelca rozgniatamy ząbki czosnku na puree. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy na jednolita kremową masę. Doprawiamy ziołami. Na talerze wykładamy porcje kremu z czosnku oraz pulpecików. Na koniec danie udekorujmy listkami bazylii.

Przepis został napisany zgodnie z informacjami o odchudzaniu, które przeczytasz w serwisie tygodnik24.pl.