Amerykański sernik z miodem

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na zdrowy, a zarazem pyszny deser – sernik amerykański z miodem.

Składniki na sernik amerykański

  • na ciasto – 100 g zmielonych migdałów, 100 g sucharków, 4-6 łyżek miodu naturalnego, 70 g płynnego masła;
  • na nadzienie – 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 300 g serka śmietankowego, 500 g serka ricotta, 4 średnie jajka (M), 100 g miodu naturalnego, skórka starta z jednej cytryny, 5 łyżek soku z cytryny;
  • na polewę – 3 listki białej żelatyny, 250 ml soku z marakui, 50 g posiekanych pistacji;
  • ponadto – papier do pieczenia, tortownica o średnicy 20 cm

Przygotowanie amerykańskiego sernika

Sucharki pokruszmy i dokładnie rozdrobnijmy blenderem. Wymieszajmy z migdałami, miodem i płynnym masłem, przełóżmy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnijmy łyżką do dna tortownicy jako spód. Odstawmy do lodówki. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszajmy z zimną wodą.

Trzepaczkami miksera dokładnie wymieszajmy serek śmietankowy, ricottę, jajka, miód, skórkę i sok z cytryny na jednolitą masę. Dodajmy rozrobioną mąkę ziemniaczaną i wymieszajmy. Przelejmy masę na spód sucharków. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza i pieczmy około 68-72 minut czasu na najniższej półce piekarnika. Wyjmijmy z piekarnika i zostawmy w formie do ostygnięcia.

Sernik chłódźmy przez całą noc w lodówce. Namoczmy żelatynę w zimnej wodzie. Mocno podgrzejmy 100 ml soku z marakui i dokładnie rozpuśćmy w nim odciśniętą żelatynę. Wymieszajmy z resztą soku i odstawmy na 10 minut czasu do lodówki. Rozprowadźmy polewę na serniku, posypmy pistacjami i włóżmy sernik jeszcze na godzinę czasu do lodówki. Obwieśćmy ciasto nożem wzdłuż brzegu tortownicy i podajmy torcik serowy na paterze.

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl.