Wyposażenie do kawiarni – co jest niezbędne?

Własna, nawet mała, kawiarnia to marzenie wielu osób, które chciałyby mieć własny biznes. Możesz zdecydować się na model franczyzowy albo autorski projekt. Planując otwarcie takiego lokalu, musisz jednak odpowiednio go wyposażyć, co wymaga niemałej inwestycji. Podpowiadamy, jakie urządzenia i akcesoria są must have.

Nie sposób opisać tu wszystkich sprzętów, jakie powinny znaleźć się w kawiarni. Część z nich jest niezbędna w każdym takim lokalu – jak m.in. profesjonalny ekspres do kawy. Z kolei inne trzeba dopasować do opracowanej oferty menu – jak naleśnikarka, gofrownica czy fontanna do czekolady. Poniżej omówimy wybrane z urządzeń, które przydadzą się w niemal każdym lokalu, niezależnie od jego menu.

Wydajny ekspres do kawy

Podstawowym napojem w każdej kawiarni jest kawa i przyrządzane na jej bazie inne napoje – jak flat white, cappuccino czy cafe latte. Do gastronomii musisz zainwestować w profesjonalny i wydajny ekspres, który bez problemu przygotuje dziennie dziesiątki lub setki kaw. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na różne parametry – jak wielkość bojlera, moc grzałek, wydajność, stabilność pracy, oszczędność i serwisowanie. Ważne, by ekspres spełnił oczekiwania, a gościom zagwarantował znakomitej jakości kawę.

Automat do bitej śmietany

Maszyny, urządzenia czy automat do bitej śmietany to w kawiarni bardzo przydatna rzecz. Świeża, słodka i pyszna bita śmietana może być osobnym deserem, ale zwykle jest dodatkiem do ciast, tortów czy lodów albo sałatek owocowych. Automat do bitej śmietany to wydajne i funkcjonalne urządzenie w kawiarni. Stanowi ważny element wyposażenia każdej cukierni, lodziarni czy kawiarni – pozwoli przygotować wspaniałe desery, z których Twój lokal będzie słynął w całej okolicy.

Fontanna do czekolady

To prawdziwy hit każdej imprezy – urodzin dziecka, wesela czy rocznicy. Jest na wyposażeniu m.in. firm cateringowych, ale także wielu kawiarni, które mogą ją wypożyczyć na uroczystości w plenerze. Łatwo przygotujesz w niej czekoladę, którą możesz serwować m.in. z ciastkami, lodami lub świeżymi owocami. Wybierz fontannę do czekolady w zależności od jej wydajności i mocy oraz swoich potrzeb.

Naleśnikarka

Wydajna naleśnikarka pozwoli szybko przygotować idealne naleśniki, które możesz serwować na śniadanie lub lunch. Naleśnikarki to urządzenia do wypieku idealnych placków. Naleśniki przyrządzane w ten sposób są okrągłe i chrupiące – takie, jakie powinny być. Szybko zaserwujesz je w różnych wersjach – na słodko albo wytrawnie. Naleśnikarki do gastronomii wyróżniają się wysoką jakością wykonania i dużą wydajnością.