Wegetariański obiad z brukselką w roli głównej

Brukselka jest dla nas niezwykle wartościowym pokarmem, wspierającym układ odpornościowy organizmu.

Dlaczego obiad z brukselką jest taki dobry dla organizmu?

Warzywo to zawiera m. in. witaminę C, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – inaczej PP), pirydoksynę (B6), witaminy A, E i K, błonnik oraz cenne minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, cynk i fosfor. Ponadto posiada właściwości antynowotworowe oraz antybakteryjne.

W poniższym przepisie brukselka występuje w duecie z ziemniakami

Natomiast głównym źródłem białka są tutaj jajka. Potrawą może uraczyć się 4-osobowa rodzina.

Składniki na przepyszny obiad z brukselką

  • ½ kg ziemniaków
  • 40 dag brukselki
  • 5-6 jajek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki tłuszczu (masła lub margaryny, albo oleju kokosowego);
  • tłuszcz do smażenia cebuli (np. olej zwykły lub kokosowy)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 1, 5 –2 szklanki wody
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie wegańskiego obiadu z brukselką

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Brukselkę dokładnie opłukać. Zagotować w rondelku osoloną wodę i ugotować w niej ziemniaki (ok. 22 minuty) wraz z brukselką, z tym, że brukselkę należy wrzucić do rondla 10 minut później, niż ziemniaki. Razem gotowanie może potrwać ok. 25 minut, gdyż po dodaniu brukselki, woda z ziemniakami na parę chwil przestanie wrzeć.

Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu wyjąć je z wrzątku, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i podzielić na ćwiartki.

Ugotowane ziemniaki i brukselkę wyjąć z wody cedzakiem

W większym rondlu roztopić tłuszcz, dodać mąkę, krótko zasmażyć. Dodać wywar, w którym gotowały się warzywa oraz mleko, wymieszać. Następnie dodać musztardę, znów wymieszać. Do tak przyrządzonego sosu dodać ziemniaki i brukselkę. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.

W trakcie gotowania potrawy, obrać cebulę, drobno pokroić i podsmażyć na oleju na lekko złoty kolor.

Na sam koniec, do brukselki z ziemniakami, dodać ugotowane i pokrojone jajka. Gotową potrawę wyłożyć do wazy, posypać smażoną cebulką oraz posiekaną natką pietruszki.

źródło: https://www.argumenty.pl/ – serwis o zdrowym stylu życia