Największe przysmaki kuchni litewskiej

Wiadomo, że dieta mieszkańców Litwy może nas zaskoczyć swą oryginalnością oraz ogromną ilością specjałów, które miłośnikom dobrej kuchni szybko mogą przypaść do gustu. Jakimi przysmakami może nas zaskoczyć kuchnia litewska? Jakie przepisy cieszą się w tym kraju największą popularnością?

Kuchnia litewska ma swą specyfikę, a na jej obecną formę istotny wpływ miały czynniki historyczne. Wiadomo, że przed wiekami dieta mieszkańców tego kraju opierała się na mięsie upolowanych zwierząt oraz na tych roślinach, które udało się wyhodować w swym gospodarstwie. Płody rolne oraz dary lasy miały zatem istotny wpływ na menu dawnych mieszkańców Litwy, wciąż też zajmują ważne miejsce w diecie współczesnych mieszkańców tego kraju.

Czym wyróżnia się dieta litewska? Nie brak tu potraw ciężkostrawnych i sycących, które mogły powodować sporo problemów z trawieniem. By uniknąć takich problemów, chętnie raczono się alkoholami. Dodatkiem najlepszym do ciężkostrawnych posiłków do dziś pozostają w tym kraju ziołowe nalewki, które mogą nas zaskoczyć swym bogactwem oraz różnorodnością. A jakie potrawy kuchni litewskiej cieszą się obecnie największą popularnością? Wśród tych przysmaków, z którymi można się spotkać najczęściej, prym wiodą kołduny – niewielkie pierożki, które nafaszerowane są posiekanym, surowym mięsem i gotowane w rosole. Na Litwie bardzo dużą popularnością cieszą się też cepeliny – pyzy ziemniaczane, które można wypełnić dowolnym farszem: mięsnym, rybnym lub twarożkiem. Kuchnia litewska może się też pochwalić szerokim wyborem zup, w gronie których największym powodzeniem cieszą się chłodniki. Są one sporządzane zazwyczaj na bazie kwasu chlebowego lub buraczanego, a ze względu na swą wartość odżywczą oraz sposób serwowania, stają się jedną z najpopularniejszych potraw w okresie letnim.

Dania i napoje greckich wysp – Korfu, Lefkady, Itaki, Kefalonii i Zakynthos