Białko u wegan i wegetarian – jak dostarczać?

Wegetarianizm zdobywa coraz większe uznanie wśród różnych środowisk. Jest to zdrowy sposób odżywiania, przyczynia się do ochrony środowiska i zmniejsza cierpienie zwierząt.

Białko dla wegan i wegetarian

Odpowiednio zbilansowana dieta bezmięsna jest korzystna dla naszego organizmu i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Tutaj często pojawia się pytanie prześladujące wszystkich wegetarian: „a jak zamierzasz dostarczyć białko?”

Okazuje się, że dostarczenie białka przy minimalnym wkładzie własnym nie jest problemem

Bogate źródła białka to nie tylko kurczak i czerwone mięsa. Znajdziemy go bardzo dużo w nabiale – szczególnie w twarogach, serkach wiejskich czy popularnych ostatnio jogurtach skyr. Do tej listy należy włączyć strączki – fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy soję, z której przygotowywane jest tofu. Dodając do nich warzywa i źródło węglowodanów – jak ziemniaki, ryż, makaron, kasze – jesteśmy w stanie przygotować pełnowartościowy obiad. Mam też dobrą wiadomość dla amatorów masła orzechowego – ten pyszny krem również jest bogatym źródłem białka.

Pomijając podstawowe produkty, rosnąca popularność tej diety sprawia, że na sklepowych półkach możemy znaleźć dużą ilość żywności przeznaczonej dla osób ograniczających mięso – np. makarony i mąki z warzyw strączkowych. Zamiana tradycyjnego makaronu na taki może dostarczyć nam 26 g. białka na 100 g. produktu.

Dla porównania, kurczak zawiera tylko 1 g. więcej. W marketach często widzimy roślinne alternatywy kiełbas czy burgerów – oczywiście, nie powinna być to podstawa naszej diety, ale dzięki temu nie musimy rezygnować ze spotkań na grillach czy obiadów na mieście – w większości restauracji w większych miastach znajdziemy wege posiłki w menu.

O różnych sposobach na odchudzanie przeczytasz w serwisie czemu.pl. Dieta bezmięsna oferuje bardzo dużo różnych smaków i ich połączeń, których warto wypróbować, nawet jeżeli do tej pory nie byliśmy skłonni do takiego typu odżywiania.